Recept

Här är en receptsamling som fylls på kontinuerligt. 
Jag kommer dela blandade recept med fokus på hälsa och de kommer att vara både mjölk- och glutenfria. 
Det kommer även att dyka upp ett o annat recept även för våra hundar.

GLUTENFRITT JUL-ROSTBRÖD 



INGREDIENSER
• 4 dl mandelmjöl
• 0,5 dl kokosmjöl
• 1 dl sesamfrön (skalade)
• 1 dl fiberhusk / psylliumhusk
• 1,5 msk bakpulver
• 0,5 tsk salt
• 6 ägg
• 1 dl kokosolja (gärna utan smak)
• 3 dl mandelmjölk (eller annan nötmjölk)
KRYDDMIX
• 1,5 msk mald pomeransskal
• 1 msk anis (stött)
• 1 msk fänkål (stött)
• 2 tsk mald kryddnejlika
• 2 tsk mald ingefära
• 1 tsk mald kardemumma

GÖR SÅHÄR:
1. Sätt ungen på 200 °C.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser + kryddmix.
3. Smält kokosoljan och vispa ihop med nötmjöl och ägg i en annan skål.
4. Blanda ihop allt och låt degen stå i 15 minuter. Under tiden: olja in en form och strö over sesamfrön. (Lägg gärna en bit bakplåtspapper i botten för att minimera risken att brödet fastnar.)
5. Tryck ut degen i formen och grädda i ca 45 minuter.
6. Låt bröden vila en stund, vänd det sen upp och ner och låt ligga på ugnsgaller i eftervärme i ca 10 minuter.
7. Förvara i kylskåp och rosta gärna innan du äter.

Bild och recept hämtat från:

ceciliafolkesson.se - Naturlig mat & Hälsa

 

FIKONSMÖR
(receptet 1 liten burk)




INGREDIENSER:

10 st soltorkade fikon
1st banan
1 tsk färskriven ingefära
1 tsk mald kanel
1 nypa salt
ev 1 krm mald nejlika (ger smöret en julig smak)

GÖR SÅ HÄR:

-Skär av den torra kvisten på fikonen

-Lägg fikonen i en mixerkanna.

-Dela bananen i mindre bitar och lägg ner med fikonen.

-Skala och riv ingefäran

-Tillsätt ingefäran, kanelen oc saltet.

-Mixa med en stavmixer till fikonsmör

-Förvara fikonsmöret i en tätslutande burk i kylen.

TIPS!
Gott på tex pepparkakor, julbröd, julknäcke.
Perfekt till glöggmingel!




Fryst choklad- och passionstårta (10-12 bitar)



Den är chokladig och fruktigt syrlig och får
 vilken dessertälskare som helst på fall. Perfekt att den kan förberedas i god tid och ha på lut i frysen.


INGREDIENSER botten
100 g hasselnötter
100 g urkärnade dadlar
1 dl riven kokos
1/2 dl kakao
1/2 dl kokosolja
1 krm salt

INGREDIENSER chokladfyllning
2 mogna avokado
100 g mörk choklad (70%)
1 dl kokosgrädde
1/2-1 dl agavesirap
1 krm salt

INGREDIENSER topping
2 mogna bananer
250 g fryst tärnad mango
1 dl urgröpt passionsfrukt
1 dl kokosgrädde
1/2 dl kokkkosolja

TILL GARNERING
Urgröpt passionsfrukt

GÖR SÅHÄR:

Botten
Mixa hasselnötter, dadlar, kokos, kakao, kokosolja och salt till en slät massa. Tryck ut nötmassan i en avlång form, ca 10-35 cm


Chokladfyllning
Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller försiktigt i micron. Mixa avokadoköttet och smält choklad med övriga ingredienser till en slät smet. Bred ut i formen ocanpå nötmassan. ställ i frysen minst 30 minuter.

Topping
Skala bananerna. Mixa dem med övriga ingredienser till en slät smet. Bred fyllningen över kakan. Frys ytterligare misnt 4 timmar.

Garnering
Ta ut tårtan ca 1 timme före servering. Skär i bitar. Toppa med urgröpt passionsfrukt.



FRÖKNÄCKE
 

Ingredienser (ca 12 bitar): 
1 dl solroskärnor 
0,5 dl pumpakärnor 
0,5 dl hela linfrö 
2 msk chiafrö 
2 dl vatten (kokande) 
1,5 msk rapsolja 
1 tsk flingsalt 

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser förutom saltet och rör om.
Låt stå och svälla 10-15 minuter.  

2. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Bred ut smeten på bakplåtspappret.
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämnt med händerna.
Ta bort det översta pappret. Strö över flingsalt

3. Grädda fröknäcket mitt i ugnen 40-45 minuter tills det är torrt och gyllenbrunt.
Låt kallna och bryt försiktigt i bitar.

Lycka till! 


DADELBOLLAR (veanska)

 

 Ingredienser: 

18-20 st dadlar
5 dl havregryn
1,5 dl kokosolja
3 msk kakao
 4 msk kaffe 
1 nypa salt 

Gör så här:
 1. Koka upp kaffe och låt det svalna
 2. Kärna ur dadlarna och blanda ihop med övriga ingredienser.  
Jag bruka köra dem i matberedaren. 
3. Rullar dem i kokosflingor 
4. Ställ in dem i kylen och låt dem stelna. Smakar fint till tex en kopp kaffe!!  

Tips! 
Går bra att frysa. Gott att variera med olika kryddor i. Jag har tex provat med: Lite kanel, Lakritspulver Vaniljpulver Kardemumma.  
Prova dig fram och lycka till!! 

 

Kokos- och chiapudding med bär (4 pers)
Ett mättande mellanmål som enkelet kan förberedas kvällen före och tas med till exemeplvis jobbet. 

Ingredienser
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl naturell yoghurt (gärna mjölkfri)
4 msk chiafrö
3/4 dl kokos
½ tsk vaniljpulver
½ msk honung el agave
1 krm salt


Topping
Bär eller fruktGranola (Recept kommer)

Gör såhär:
1. Rör ihop alla ingredienser till chiapuddingen i en bunke eller burk.
Ställ i kylen över natten.
2. Tina bären om de är frusna o mosa ev lite lätt.
3. Fördela chiapuddingen i 4 skålar.
4. Toppa med bär/frukt och granola.

Tips!
Chiapuddingen håller några dagar i kylskåpet.

 

MUSLI/GRANOLA  (ca 8-10 portioner)
Enkel och snabb att göra

INGREDIENSER:

200 g havregryn
25 g solrosfrön
25 g pumpafrön
100 g valfria blandade nötter
2 dl kokos
1 dl honung/agave
cirka 100 g valfria torkade bär/frukter

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda havregryn med solrosfrö, pumpakärnor, nötter och kokos i en stor bunke.
2. Värm honungnen försiktigt och häll över. Blanda väl så att allt täcks ordentligt.
3. Bred ut allt sammans på en plåt eller i en långpanna (jag använder bakplåtspapper) och rosta i 200 graderi ca 15 minuter eller tills den fått jämn och fin färg. Jag blandar runt på plåten regelbundet då jag upplever att den lätt bränns. 
4. Låt svalna
5. Tillsätt torkade frukt/bär och blanda väl. Häll upp i lufttät burk, gärna glasburk så håller den länge. 

Tips!
God att servera på tex yoghurt och chiapudding tillsammans med bär och frukt. 

 

Välkommen

Välkommen till petrashundhudhalsa.se.

/insta-min-logga-och-foeretag.jpg

Nyhetsbrev

Länkar