Guldstunder

Guldstund - känsla av delaktighet och sammanhang....
En dam sitter i sin rullstol vid bordet och har nyss ätit frukost på en demensavdelning. Bella sätter sig på en stol på andra sidan bordet, mitt emot henne. Jag vet att hon älskar hundar och hon lyser upp när hon få se Bella sitta där. Jag plockar efter en stund fram en mjuk boll som Bella rulla till henne. D

amen rullar tillbaka den över bordet och Bella puttar tillbaka den till henne ..... De får en fin och mysig stund tillsammans, fylld med glädje som berikar och förgyller denna guldstund. Samtidigt skapas en känsla av delaktighet och sammanhang som är så viktigt. I aktiviteten tränsas också både fin och grovmototrik, kordination och samspel.....

 

 

Guldstund med exempel på engagemang och minne.......
Att komma regelbundet till ett boende, till en avdelning mm betyder att man skapa goda kontakter, fina relationer mm med de som bor där och även vissa anöriga som dyker upp när vi är där. 

I veckan träffade vi en dam som alltid lyser upp när vi kommer. Hon älskar hundar och har själv haft hund tidigare. Damen har en demesdiagnos och har lite sviktande minne. men inte denna dagen. Det första hon säger när hon ser oss är att vi ska följa med henne till lägenheten. 
-Jag har sparat en smörgås till Bella i mitt kylskåp, säger hon. Den ska hon få aav mig i dag.

Vi följer med henne, hon plockar fram sin smörgås ur kylen som är fint inlindad i en servett. Hon sätter sig med glädje i ansiktet i sin fotölj och öppna upp serveteten där smörgåsen ligger. Bella följer med meg spännig och förväntan i blicken och sätter sig brevid damen. 

Bella och damen ser lika glada och nöjda ut där de sitter tillsammans. Jag stöta damen lite med att dela smörgåsen i mindere bitar. 

En härlig guldstund där jag inte kunde säga nej tack till att hon fick ge Bella smörgåsen, för Bella äter egentligen inget med spannmål. Men ibland får man göra undandtag. I dag va en sån dag.

Så fint att se dem, men även så häftigt att se damens reaktoion när vi kom och att hon direkt kom ihåg att hon hade en smörgås i kylen. 

 

Guldstund som skapade lugn och ro...
En dam är orolig när vi kommer till boendet. Hon vandrar fram och tillbaka. Kommer och sätter sig hos oss ibland, men reser sig snabbt igen. Så gör hon under en stund, tills Bella fångar hennes blick, de får ett möte och startar en konversation där de båda sitter i soffan. Man kan se på damen att oron lägger sig och lugnet infinner sig. Andningen går ner och de får en fantastisk stund. Jag sitter brevid, men är tyst och låter de ha sin stund......

Att få vara med och skåda alla möte som sker mellan Bella och olika personer är magiskt och helt fantastiskt.
Hunden som är en oxytocinbomb kickade igång oxytocinet hos damen som hjälpte henne att komma till ro och känna lugnet och öppna upp till en konversation. Denna goa känslan tar hon mesd sig under dagen. Även om hon glömt vad som skapade den så har hon den med  sig. 

Guldstund från Småland
Att få känna tacksamheten över vårt besök, är obeskriligt. Vid ett av veckans besök så sken solen från en klarblå himmel och det va en fin oktoberförmiddag. Jag vet att en av damerna älskar att gå ut med Bella. Så jag frågade om hon ville gå ut och såklart blev hon glad och tackade ja. Hela h

on sken upp och vi gick till hennes lägenhet och hämtade jacka, mössa mm. Sen njöt vi tillammans av en fin promeand i ett vackert höstlandskap. Damen höll Bella i "extrakopplet" precis som hon brukar. 
Några av damens ord under promenaden: 
-Åh titta, himmeln är alldeles blå.  
-Vad skönt det är i solen.  
-Så skönt att få komma ut i friska luften 
- Tack för att du tänker på en gammal människa som mig. 
 
Detta gjorde en stor dela v hennes dag och när vi kom in så blev hon sugen på mat. Jag blev ju riktigt hungrig nu, sa hon.  
Just så är det, matlusten efter vårt besök, en promenad, känsla av sammanhang mm då oxytocinet ökar ger bla en ökad aptit och matlust.  
Tacksam, glad och nöjd över våra fina möten och insatser som skapar guldkant och berikar på olika sätt 

 

En guldstund från Småland v 43
En dam hade bett om att få ett kort på Bella vid vårt förra besök. Hon vill ha det att titta på mellan våra besök och så ville hon visa sina anhöriga när de kom på besök. I måndags fick jag övelämna fotot jag fixat och ramat in till henne. Att få se hennes glada och glittriga ögon gjorde min dag. Att få se hennes glädje och hur överraskad hon blev va helt fantastiskt. Älskar att sprida glädje, göra någon lycklig, uppfylla önskningar mm. I det lilla bor det vackra. Sån liten men såååå betydelsefyll insats förgyller henns vardag.

 

Välkommen

Välkommen till petrashundhudhalsa.se.

/insta-min-logga-och-foeretag.jpg

Nyhetsbrev

Länkar